Καλής Παναγιάς, Βέροια 59131

Πόσο θέλουμε οταν είμαστε στο σπίτι και είναι μέρα να μπαίνει όσο πιο έντονο γίνεται το φυσικό φως.

Μπορούμε μέσω της διακόσμησης να μεγιστοποιήσουμε την ένταση του φυσικού φωτός στο χώρο μας ακολουθώντας τα παρακάτω tips:

  • Τοποθετήστε έναν καθρέφτη απέναντι από παράθυρο. Ο καθρέφτης ουσιαστικά «μιμείται» το παράθυρο και έτσι ο χώρος αποκτά την ψευδαίσθηση περισσότερων πηγών φωτός.
  • Γεμίστε το χώρο με γυάλινες επιφάνειες. Οι γυάλινες επιφάνειες ή αντικείμενα αντανακλούν το φως του ήλιου το οποίο διαχέεται μέσα στο χώρο.
  • Αποφύγετε τις σκούρες και βαριές κουρτίνες, ειδικά σε χώρους με σκούρα χρώματα στους τοίχους. Επιλέξτε ματ φινιρίσματα και ανοιχτές ή ανοιχτόχρωμες ουδέτερες αποχρώσεις στα υφάσματα και στη μπογιά στους τοίχους και βοηθά πολύ στη διάχυση του φωτός αν βάψετε λευκό το ταβάνι.
  • Διατηρείτε το χώρο καθαρό. Ναι, το φως του ήλιου περνά καλύτερα μέσα από τα καθαρά παράθυρα!

Τα παραπάνω tips είναι πολύ χρήσιμα και για χώρους όπου είναι σκοτεινοί λόγω αρχιτεκτονικής ή επειδή βρίσκονται σε περιοχές που πολύ ψηλά κτίρια που εμποδίζουν την απρόσκοπτη διάχυση του φωτός.

10 Διαχρονικές Ιδέες για να Διακοσμήσεις το Μικρό Σαλόνι σου!

written by Δάφνη Γεωργαδάκη

 

Έπειτα, δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώσεις τη διακόσμηση σαλονιού αυστηρά με λευκά υφάσματα και έπιπλα. Μπορείς πάντα να πειραματιστείς συνδυάζοντας το λευκό με άλλα χρώματα, παστέλ, ή και έντονα. Το μόνο πράγμα που συστήνεται να αποφύγεις είναι η πολυχρωμία που δημιουργεί περιττό θόρυβο. Με άλλα λόγια, περιόρισε τη διακόσμηση σου στο συνδυασμό 2, έως 3 χρωμάτων, ώστε ο χώρος να μη φαίνεται υπερβολικά φορτωμένος.

2. Υιοθέτησε Minimal Στυλ στη Διακόσμηση Σαλονιού

Το minimal βασίζεται στις αρχές της αφαιρετικής διακόσμησης. Κεντρική του ιδέα είναι, ότι ένας χώρος μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακός και ολοκληρωμένος, ακόμα και χωρίς να φορτώνεται με πολλά στοιχεία. Με άλλα λόγια, πρεσβεύει την άποψη πως «η απλότητα είναι το παν». Σκοπός ενός μινιμαλιστικά διαμορφωμένου χώρου είναι να μπορείς να κινηθείς από και προς αυτόν με άνεση. Εξίσου βασικός σκοπός του είναι και το να μπορεί να πλανηθεί το βλέμμα σου στο χώρο, χωρίς να κουραστεί.

Όπως καταλαβαίνεις, μια μινιμαλιστική διακόσμηση σαλονιού μπορεί να σε χαλαρώσει και να ενισχύσει τα θετικά σου συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Από τη μια πλευρά, η άνεση που προσφέρει είναι εγγυημένη, αφού το σαλόνι δεν επιβαρύνεται από περιττά αντικείμενα που απλώς περιορίζουν το διαθέσιμο χώρο. Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες του σαλονιού για καθαρισμό είναι λιγότερες, με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση.

3. Επένδυσε σε μια εντοιχισμένη βιβλιοθήκη

Μια βιβλιοθήκη δε χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο για την αποθήκευση των βιβλίων σου. Αντιθέτως, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της διακόσμησης σου και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μικρής χωρητικότητας του σαλονιού σου. Η βασική ιδέα είναι ότι μπορείς να «θυσιάσεις» έναν τοίχο για να εντοιχίσεις μια μεγάλη βιβλιοθήκη, ώστε να τοποθετήσεις εκεί βιβλία, περιοδικά, φωτογραφίες αγαπημένων, ακόμα και διακοσμητικά στοιχεία και τρόπαια. Με τον τρόπο αυτό, δε θα χρειαστεί να δεσμεύσεις καθόλου χώρο από το δωμάτιο για να αναδείξεις όλα αυτά τα σημαντικά για τη διακόσμηση σου αντικείμενα. Σίγουρα, το κόστος αγοράς και τοποθέτησης δε θα είναι ασήμαντο, αλλά θα σε απαλλάξει από προβλήματα χωρητικότητας.

4. Εναλλακτικά, τοποθέτησε ράφια

Το κόστος τοποθέτησης μιας βιβλιοθήκης σου φαίνεται δυσβάσταχτο; Ή μήπως επιθυμείς να έχεις οπτική επαφή με κάθε τοίχο του σαλονιού σου; Όποιο από τα δύο κι αν ισχύει, υπάρχει λύση. Τοποθέτησε στο σαλόνι σου ράφια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, στα οποία θα αποθηκεύσεις τα αγαπημένα σου αντικείμενα, χωρίς να δεσμεύουν χώρο πάνω στα τραπέζια του σπιτιού, ή σε άλλα έπιπλα. Θυμήσου πως αν ο χώρος στο σαλόνι σου είναι περιορισμένος, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αποχωριστείς τα διακοσμητικά στοιχεία. Σημαίνει απλώς ότι θα χρειαστεί να αξιοποιήσεις και τους τοίχους.

5. Απόφυγε τα ογκώδη έπιπλα στο μικρό σαλόνι

Ένας κλασικός καναπές με μπράτσα, ή ένα ψηλό τραπεζάκι καθιστικού μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά για μια διακόσμηση σαλονιού. Ωστόσο, δεν είναι οι ιδανικές επιλογές για ένα μικρό σαλόνι. Αν ο χώρος στο σαλόνι σου είναι περιορισμένος, τότε η ιδανική λύση για σένα είναι τα χαμηλά έπιπλα, χωρίς ογκώδεις λεπτομέρειες. Με άλλα λόγια, ένας καναπές χωρίς μπράτσα μοιάζει πιο ευρύχωρος και άνετος για το καθιστικό, ενώ ένα χαμηλό τραπεζάκι με πόδια μπροστά στον καναπέ μπορεί να συμπληρώσει αρμονικά το σύνολο. Επίσης, αν σου αρέσει η ιδέα της τοποθέτησης ενός φωτιστικού δαπέδου στο σαλόνι σου, δε χρειάζεται να την απορρίψεις. Αρκεί, βέβαια, να μην είναι υπερβολικά ογκώδες, αλλά να έχει μια διακριτική παρουσία στο χώρο.

6. Ο γωνιακός καναπές είναι must στη διακόσμηση σαλονιού

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι τα μικρά έπιπλα είναι τα καταλληλότερα για μικρά δωμάτια, αλλά αυτή η άποψη δεν είναι απολύτως ορθή. Στην πραγματικότητα, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε λίγα μεγάλα και άνετα έπιπλα, παρά σε πολλά μικρά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γωνιακού καναπέ για το καθιστικό. Ένας μεγάλος γωνιακός καναπές είναι απαραίτητος για τη διακόσμηση σαλονιού, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μικρό σαλόνι. Ο λόγος είναι ότι καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, αφού τοποθετείται στη γωνία του σαλονιού, ενώ ταυτόχρονα είναι ευρύχωρος και άνετος. Σαν αποτέλεσμα, επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση στο χώρο, χωρίς να κινδυνεύεις να σκοντάψεις πάνω σε έπιπλα που εμποδίζουν την πορεία σου.

7. Χρησιμοποίησε τα σκούρα χρώματα μεθοδικά

Αν το σαλόνι σου είναι σχετικά μικρό, δε συστήνεται να βάψεις τους τοίχους του σε σκούρες αποχρώσεις. Τα σκούρα χρώματα τείνουν να δείχνουν το χώρο πιο περιορισμένο και λιγότερο φωτεινό. Ωστόσο, αν το αγαπημένο σου χρώμα είναι το γκρι, το μωβ, το μπλε, ή κάποιο άλλο σκούρο χρώμα, υπάρχουν λύσεις για να τα χρησιμοποιήσεις στο σαλόνι σου. Σαν γενικό κανόνα, σκέψου πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκούρα χρώματα σε μικρές επιφάνειες. Για παράδειγμα, μπορείς να βάψεις έναν τοίχο του σαλονιού γκρι και να τον διακοσμήσεις με ράφια, πάνω στα οποία υπάρχουν τα διακοσμητικά του σαλονιού.

Έτσι, το χρώμα του τοίχου θα μείνει στο παρασκήνιο, συμπληρώνοντας τη διακόσμηση σου όπως επιθυμείς. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις μαξιλάρια σε σκούρες αποχρώσεις στον καναπέ σου, αν επιθυμείς να δημιουργήσεις μια αντίθεση με το ανοιχτόχρωμο κάλυμμα. Ακόμα και οι κουρτίνες του σαλονιού σου μπορούν να έχουν σκούρες αποχρώσεις. Ωστόσο, ίσως να ήταν καλό να περιοριστείς σε μονόχρωμες κουρτίνες με ελαφριά υφάσματα, ώστε να μη μοιάζει πολύ φορτωμένος ο χώρος.

8. Τοποθέτησε ελαφριά υφάσματα

Το χειμώνα συνηθίζεται να τοποθετούμε βαριά χαλιά, κουρτίνες και καλύμματα στο σαλόνι, με σκοπό να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του χώρου. Είναι αλήθεια ότι τα υφάσματα ζεσταίνουν το χώρο και τον κάνουν να μοιάζει πιο άνετος και φιλικός. Από την άλλη πλευρά, ο χώρος μπορεί να γεμίσει ασφυκτικά από αυτά και το μικρό σαλόνι να μοιάζει μικρότερο.

Ποια είναι η λύση, λοιπόν; Προφανώς, δε θα σου προτείναμε να απογυμνώσεις εντελώς το σαλόνι σου, ειδικά την εποχή του χειμώνα. Ένα απαλό και ζεστό χαλί σε γήινες αποχρώσεις θα συμπληρώσει αρμονικά τη διακόσμηση σαλονιού και θα σου χαρίσει στιγμές ζεστασιάς. Ωστόσο, δε χρειάζεται να επενδύσεις σε βαριά καλύμματα για τους καναπέδες, ούτε σε βαριές κουρτίνες. Τα υφάσματα αυτά μπορούν να είναι ανάλαφρα και ταυτόχρονα να διαδραματίζουν το ρόλο για τον οποίο προορίζονται.

9. Στόλισε τον τοίχο με καθρέφτες

Πέρα από το γεγονός ότι αντανακλούν τη μορφή μας, οι καθρέφτες έχουν κι άλλες ωφέλειες να προσφέρουν. Δίσταζες, ως τώρα, να τοποθετήσεις καθρέφτες στο σαλόνι σου, επειδή το θεωρούσες περιττό; Στην πραγματικότητα, οι καθρέφτες μπορούν να κάνουν το μικρό σαλόνι σου να μοιάζει πολύ μεγαλύτερο.

Πώς θα γίνει αυτό; Ένας τρόπος για να το πετύχεις είναι να επενδύσεις έναν τοίχο του σαλονιού με καθρέφτη από τη μια άκρη ως την άλλη. Η αντανάκλαση του δωματίου θα το κάνει να μοιάζει πιο ευρύχωρο, χωρίς να χρειαστεί να προβείς σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

10. Κράτησε τα πιο διακριτικά διακοσμητικά στοιχεία

Τα διακοσμητικά στοιχεία δε θα μπορούσαν να λείπουν από καμία διακόσμηση σαλονιού. Ωστόσο, η επιλογή των καταλλήλων στοιχείων είναι πολύ σημαντική για να πετύχεις τη διακόσμηση που θέλεις. Για παράδειγμα, προτείνεται να διακοσμείς τους τοίχους του σαλονιού με λίγους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής, παρά με πολλούς μικρούς. Επίσης, μπορείς να κρατήσεις τις φωτογραφίες των αγαπημένων σου προσώπων σε διακριτικές κορνίζες, οι οποίες είναι ομοιόμορφες μεταξύ τους. Έτσι, ο χώρος θα μοιάζει λιτός, αλλά ταυτόχρονα αρκετά πολυτελής.