Καλής Παναγιάς, Βέροια 59131

Αυτόν τον καιρό ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και αποτι συζητάω όλοι μας το έχουμε ρίξει στις δουλειές του σπιτιού ! Ευκαιρία είναι να σας δώσουμε καποιες βασικές πληροφορίες για τη συντήρηση και τη φροντίδα τόσο των επίπλων σας όσο και των καναπέδων σας έτσι ωστε να αποφύγουμε λάθη και φθορές!

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΠΛΩΝ

– Για τον καθημερινό καθαρισμό των επίπλων, χρησιμοποιείτε νερό και μαλακό, καλά στημένο πανί. Καθαρίστε τις επιφάνειες με απαλές κινήσεις (κατά προτίμηση με την φορά των νερών του ξύλου σας).Μην κάνετε χρήση χημικών καθαριστικών στις λουστραρισμένες επιφάνειες.

– Για επίμονους λεκέδες πάνω στα έπιπλα, χρησιμοποιείστε ουδέτερο σαπούνι διαλυμένο σε νερό και τρίψτε απαλά τον λεκέ με λευκό πανί και κυκλικές κινήσεις. Στην συνέχεια ξεπλύνετε καλά με μαλακό, καλά στημένο πανί.
– Το μασίφ έπιπλο αποτελεί ζωντανό οργανισμό ο οποίος προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Το ξύλο υπόκειται σε συστολές και διαστολές ανάλογα με τις μεταβολές του επιπέδου υγρασίας στον χώρο που το φιλοξενεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, για την σωστή συντήρηση, σημαντική είναι η διατήρηση της υγρασίας στο χώρο σε επίπεδα 25% – 35%.
– Για το πρώτο διάστημα απόκτησης των επίπλων (2 μήνες περίπου), καλό είναι να διατηρείτε τις ξύλινες επιφάνειες χωρίς αντικείμενα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σημάδια ή μόνιμα ίχνη.

 

– Όταν έχετε αντικείμενα σε ξύλινες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, καλό είναι να τους αλλάζετε συχνά θέση.
– Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, προτείνουμε να στερεώνονται στον τοίχο, τα ψηλά και στενά έπιπλα (πχ συρταριέρες, βιβλιοθήκες, κρυσταλλιέρες κλπ) για την αποφυγή ατυχημάτων.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΑΠΕΔΩΝ

– Για τον καθαρισμό του υφάσματος τοπικά, προτιμήστε βρεγμένο λευκό πανί κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αν ο λεκές είναι επίμονος, χρησιμοποιήστε λευκό υγρό σαπούνι και μαλακό πανί ή σφουγγάρι ουδέτερου χρώματος και τρίψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με βρεγμένο λευκό πανί.
– Για τον καθαρισμό της συνολικής επιφάνειας του καναπέ, προτιμήστε στεγνό ή οικολογικό με ατμό, καθάρισμα, ώστε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη αντοχή στο χρώμα και την ελάχιστη φθορά του υφάσματος στον χρόνο.

 

– Για το πλύσιμο των υφασμάτων στο πλυντήριο, συμβουλευτείτε τις οδηγίες καθαρισμού του υφάσματος ή ρωτήστε εμάς. Ένας ασφαλής γενικός κανόνας είναι να πλύνουμε τα υφάσματα στο πλυντήριο ρουχων στους 30 βαθμούς χωρις εντονο στύψιμο και με ενα ελαφρύ απορρυπαντικό ή μονο μαλακτικό ρούχων για ενα φρεσκάρισμα
– Αν οι προδιαγραφές του υφάσματος, επιτρέπουν το πλύσιμο στο πλυντήριο, προτιμήστε το πιο ελαφρύ πρόγραμμα στους 30°C ,χωρίς ή με ελάχιστο στύψιμο και πάντα με ουδέτερο σαπούνι. Πριν απλώσετε το ύφασμα, τεντώστε το όσο είναι βρεγμένο. Για να αποφύγετε το τράβηγμα και το ξεχείλωμα του υφάσματος, προτείνουμε να το απλώνετε με την φορά της ύφανσης.

– Φροντίστε να καθαρίζετε όλα τα μέλη των καναπέδων μαζί (μαξιλάρια και βάση), ώστε να αποφεύγετε τυχόν πιθανή χρωματική διαφορά.

 

– Για να δείχνει πάντα ο καναπές σαν καινούργιος, χτυπάτε ελαφρά και συχνά τα μαξιλάρια, ώστε να βρίσκουν ξανά το σχήμα τους . Επίσης, φροντίζετε το υλικό των μαξιλαριών να είναι σωστά γεμισμένο στις γωνιές.
– Αποφύγετε την άμεση έκθεση των υφασμάτων στον ήλιο ή σε πηγή θερμότητας, ώστε να τα προστατέψετε από το ξεθώριασμα.
– Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση των κομματιών των γωνιακών καναπέδων έγινε σωστά και ότι όλα τα κομμάτια πατάνε καλά στο πάτωμα.

 

– Τα κατοικίδια μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα υφάσματα και στις ραφές λόγω των νυχιών τους. Προστατέψτε τον καναπέ με καλύμματα και ριχτάρια ή επιλέξτε cats cratch resistance ύφασμα ώστε να παρατείνετε το χρόνο ζωής του.
– Αποφύγετε να κάθεστε στα μπράτσα και την πλάτη του καναπέ.
– Μην χοροπηδάτε στον καναπέ για την αποφυγή ζημιών. Παρ’όλα αυτά προβλέπουμε και τοποθετούμε πάντα στις κατασκευές μας ένα επιπλέον πόδι στο κέντρο του καναπέ. Το πόδι αυτό είναι κατά ένα εκατοστό πιο κοντό, ώστε ο καναπές να διατηρήσει την «ελαστικότητα» του, σε περίπτωση βίαιων και απότομων κινήσεων.

– Αν χρειαστεί να αποθηκεύσετε για καιρό τον καναπέ ή τα μαξιλάρια του, καλύψτε τα με προστατευτική μεμβράνη. Βεβαιωθείτε πως αερίζονται σωστά και βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, ώστε να αποφευχθεί η επαφή με σκόνη και υγρασία.