Καλής Παναγιάς, Βέροια 59131

by Ευα Τοπαλιδου

Μπορεί σύμφωνα με τους νόμους του μυαλού σου να φαίνεται ακατόρθωτο αλλά η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πάνω από ένας τρόποι να επιπλώσεις ένα καθιστικό.

Προϋποθέσεις φυσικά υπάρχουν για να γίνεις ο Χουντίνι της επίπλωσης και θα ξεκινήσω από τις απόλυτα βασικές.

via Remodelista

Προϋποθέσεις

  1. Πρώτη και καλύτερη είναι να επιλέξεις όλα τα έπιπλα ή έστω τα σημαντικότερα από την αρχή και να μην τα κουβαλήσεις από το παλιό σπίτι.
  2. Δεύτερη και αρκετά σημαντική επίσης είναι να έχουμε ένα καθαρό δωμάτιο. Ένα δωμάτιο δηλαδή για μία χρήση όπως για παράδειγμα ένα καθιστικό και αυτό να μην είναι ενωμένο με κουζίνα μέσω ενός πάσου ή κάτι αντίστοιχου.
via Apartment Therapy

Για τη δεύτερη προϋπόθεση δεν είμαι απόλυτη αλλά σίγουρα διευκολύνει την απόπειρα. Φυσικά μπορεί ένα δωμάτιο με καλή αναλογία διαστάσεων και τα ανοίγματα σε ιδανικές θέσεις να έχει πολλές λύσεις ακόμη και αν είναι ενωμένο με την κουζίνα. Για την πρώτη προϋπόθεση δεν το συζητώ, είναι βασικό ζήτημα να μπορείς να επιλέξεις το μέγεθος και το είδος των επίπλων που σου χρειάζονται. Σου δίνω το παράδειγμα που έφτιαξε για εμάς η Laurel που ηγείται της Laurel Bern Interiors και είναι editor του Laurel Home blog. Το δωμάτιο του παραδείγματος είναι 4,90×7,90μ. ένα μέγεθος που δεν είναι τραγικά ξένο προς ένα κανονικό διαμέρισμα.

H Laurel διάλεξε ένα δωμάτιο που είναι παραλληλόγραμμο και αν το παρατηρήσεις έχει αρκετές παραλλαγές στα ανοίγματα του προς τον εξωτερικό χώρο ή προς τα άλλα δωμάτια. Ίσως -και μακάρι- να αναγνωρίσεις το δικό σου καθιστικό σε μια κάτοψη από αυτές ώστε να βοηθηθείς.

Τι πρέπει να προσέξεις

To μέλημα είναι σε γενικές γραμμές να «καθίσεις» τουλάχιστον 6 άτομα, να έχεις ξεκάθαρα τουλάχιστον ένα focal point, να έχεις άνεση κίνησης που σημαίνει ζώνη κίνησης ως εκ τούτου τα τοξάκια και τέλος να νιώθεις άνετα μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Αhem! Μακάρι να στεγάσεις και το χόμπι σου βέβαια γι’ αυτό μην παραγκωνίζεις τη λύση με το πιάνο.

Σε αυτό το δωμάτιο όπως βλεπεις έχουμε τρεις λύσεις που κοιτάνε το τζάκι και εκεί μάλλον αν θέλουμε τηλεόραση θα χρειαστεί κάτι ευρηματικό σε σχέση με τη θέση της. Έχουμε μια λύση με καναπέ γωνία που η μία πλευρά κοιτά το τζάκι και η άλλη τον τοίχο απέναντι, άρα να η θέση για τηλεόραση. Έχουμε μια λύση, τον αριθμό 5, με δύο back to back σαλονάκια που είναι πραγματικά αξιόλατρευτη διάταξη αν θέλεις κάτι πιο επίσημο και κάτι πιο πρόχειρο και τέλος έχουμε και μια λύση με κλασική διάταξη καναπέδων απέναντι ο ένας από τον άλλον που από τη μία βλέπεις το τζάκι και από την άλλη τη τηλεόραση.

via El Mueble

Σημειώσεις

Στις θέσεις του πιάνου ή της κονσόλας που σημειώνεται ως παραλληλόγραμμο με δύο κυκλάκια με σταυρούς που είναι τα φωτιστικά μπορείς άνετα να θεωρήσεις πως βάζεις ένα γραφείο αν δεν παίζεις πιάνο.

Στη λύση 1 τα δύο παραλληλόγραμμα στο επάνω μέρος μπορείς να τα υπολογίσεις ως βιβλιοθήκες ή ως μικρές κονσόλες ή ως μικρά μπουφέ για αποθήκευση.

Η λύση 6 με τους καναπέδες αντικρυστά έχει αποδειχθεί με αριθμούς πως καταλαμβάνει τον λιγότερο χώρο σε μια κάτοψη.

Στη λύση 3 δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι ακριβώς στον επάνω τοίχο του δωματίου αλλά αν κρίνω από το γεγονός πως δεν έχει ανοίγματα μπορεί να έχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη, ένα τεράστιο banquette, μια θέση για τηλεόραση, αν και είναι λίγο άβολα.

H Laurel εξηγεί περισσότερα στο δικό της άρθρο για το πως σκέφτηκε αυτές τις εναλλακτικές που δε θα ήταν σωστό να αντιγράψω εγώ εδώ ενώ μπορείς να περάσεις να το διαβάσεις. Δίνει μάλιστα και μια λύση με ανοιχτή κουζίνα για να εξηγήσει αυτό που κι εγώ έγραψα πως δεν είναι απόλυτο.